Eori nummer België

Eori nummer belgie

Het EORI-nummer is een verplicht identificatienummer voor bedrijven die internationaal handelen. Het is van groot belang bij douaneformaliteiten en dient als bewijs dat een bedrijf is geregistreerd voor handel binnen de EU. In België wordt het EORI-nummer uitgereikt door de FOD Economie. In dit artikel zullen we antwoord geven op de meest gestelde vragen over het EORI-nummer in België.

Waar vind ik mijn EORI nummer België?

Het EORI-nummer is een uniek nummer dat aan elk bedrijf wordt toegekend dat handelt binnen de EU. Het nummer is op aanvraag verkrijgbaar bij de FOD Economie in België en wordt na goedkeuring van de aanvraag per post opgestuurd. Nadat een bedrijf is geregistreerd, ontvangt het EORI-nummer een bevestiging.

Hoe kan ik mijn EORI-nummer vinden?

Het EORI-nummer is te vinden op verschillende documenten zoals facturen, vrachtbrieven, en douaneaangiften. Het EORI-nummer is hetzelfde als het BTW-nummer, maar dan wel geactiveerd als EORI-nummer.

Wat is het verschil tussen BTW nummer en EORI-nummer?

Het BTW-nummer is een nummer dat door de overheid wordt toegekend aan bedrijven die belastingplichtig zijn. Het is een identificatienummer dat wordt gebruikt voor het heffen van belastingen op goederen en diensten binnen de EU. Het EORI-nummer is een nummer dat wordt toegekend aan bedrijven die internationaal handelen en is verplicht voor douaneformaliteiten.

Hoe ziet een EORI-nummer eruit?

Het EORI-nummer bestaat uit een reeks van 12 karakters, bestaande uit het landcode (BE voor België), gevolgd door 10 cijfers. Een voorbeeld van een EORI-nummer in België is BE0123456789.

Wat als je geen EORI-nummer hebt?

Bedrijven die internationaal handelen zijn verplicht om een EORI-nummer te hebben. Als een bedrijf niet over een EORI-nummer beschikt, kan het geen internationale handel drijven. Het is daarom belangrijk om tijdig een aanvraag in te dienen bij de FOD Economie.

Hoe snel krijg je een EORI-nummer?

Na het indienen van de aanvraag bij de FOD Economie, duurt het gemiddeld 1 week voordat het EORI-nummer wordt toegekend. Het is daarom belangrijk om de aanvraag tijdig in te dienen, zodat er geen vertragingen ontstaan in het handelsproces.

Heb ik als particulier een EORI-nummer nodig?

Particulieren hebben in principe geen EORI-nummer nodig. Het EORI-nummer is voornamelijk bedoeld voor bedrijven die internationaal handelen. Als particulier zijnde is het niet verplicht om een EORI-nummer te hebben. Het kan echter wel voorkomen dat particulieren die internationaal handelen, bijvoorbeeld bij het importeren van goederen uit het buitenland, wel een EORI-nummer nodig hebben. In dat geval kan er een aanvraag worden ingediend bij de FOD Economie.

Conclusie

Het EORI-nummer is een verplicht nummer voor bedrijven die internationaal handelen en is van groot belang bij douaneformaliteiten. Het nummer dient als bewijs dat een bedrijf is geregistreerd voor handel binnen de EU. Het EORI-nummer is aan te vragen bij de FOD Economie in België en bestaat uit een reeks van 12 karakters. Het is belangrijk om het EORI-nummer apart te vermelden op alle documenten die betrekking hebben op internationale handel. Bedrijven die geen EORI-nummer hebben, kunnen geen internationale handel drijven. Het is daarom van groot belang om tijdig een aanvraag in te dienen bij de FOD Economie. Particulieren hebben in principe geen EORI-nummer nodig, tenzij zij internationaal handelen. In dat geval kan er een aanvraag worden ingediend bij de FOD Economie.

 

Scroll naar boven

COLLECTIEVE SLUITING

Opgelet: ons kantoor is collectief gesloten en niet bereikbaar van 30 juli tot en met 7 augustus.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen aanbieden.