Vereffeningen
Laat de stopzetting of vereffening van uw vennootschap u geen extra hoofdpijn bezorgen!
LeadService brengt dit voor u in orde, van de ontbinding tot aan de definitieve sluiting van de vereffening.
Vereffeningen
Een onderneming wenst te vereffenen? Hoe ziet de balans eruit?
Wanneer alle schulden ten aanzien van derden terugbetaald zijn, dan kunnen we overgaan tot een vereffening met de ééndagsprocedure. LeadService maakt alle verslagen op voor onderhandse vennootschappen, om deze vervolgens neer te leggen bij de ondernemingsrechtbank en te laten publiceren in het Belgisch staatsblad.
Als er activa onder de schuldeisers moet worden verdeeld, dan gaan we vereffenen in 2 stappen waarbij allereerst tot ontbinding wordt besloten en er een vereffenaar aangesteld wordt om de verdeling uit te voeren. Pas dan kan overgegaan worden tot de definitieve sluiting van de vereffening.
LeadService begeleidt de volledige vereffeningsprocedure: opmaak verslaggevingen, aanvraag vonnissen, publicatie Belgisch staatsblad.
NOTA: bij vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid dient de ontbinding en aanstelling vereffenaar bij notariële akte te gebeuren. De publicatie van de definitieve sluiting vereffening kan LeadService dan afwerken.
Wat is een vereffening?
Wanneer de vennootschap niet langer activiteiten wenst uit te voeren en dus wenst te stoppen met de vennootschap, dan dient deze vereffend te worden. Wat eigenlijk inhoudt dat alle openstaande schulden moeten betaald / vereffend worden. Eens dit gebeurt is, kan er beslist worden tot sluiting van de vereffening en heeft de vennootschap opgehouden te bestaan.
Wat is in vereffening gaan?
In vereffening gaan betekent dat er besloten werd om de activiteiten de stoppen en alle openstaande schulden te betalen en te vereffenen.
Met een beslissing tot ontbinding gaat de vennootschap in vereffening. Pas wanneer alle schulden vereffend zijn, kan men overgaan tot sluiting van de vereffening.
Hoe lang duurt een vereffening?
Een vereffening kan duren van 1 dag tot meer dan 1 jaar. Alles hangt af van het aantal en hoeveel openstaande schulden er zijn.
Wanneer blijkt dat er geen openstaande schulden zijn, dan kan de vereffening op 1 dag geopend en gesloten worden: dit is de ééndagsprocedure. Indien er toch wel wat werk is om alle schulden te vereffenen, dan blijft de vereffening open tot dit gebeurt is.
Is vereffening verplicht?
Ja, de vereffenaar is verplicht om een inventaris te maken van alle openstaande schulden en het nodige te doen om deze te betalen.
Hoe wordt ik vereffenaar?
Een vereffenaar wordt aangesteld tijdens de bijzondere algemene vergadering waarbij tot ontbinding wordt beslist. Deze beslissing wordt gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch staatsblad.
Wat zijn de voorwaarden om de vereffening in ééndagsprocedure door te voeren?
Hierbij wordt de ontbinding en sluiting vereffening in 1 vergadering beslist.
Voorwaarden hierbij zijn:
1. geen vereffenaar
2. alle schulden ten aanzien van derden zijn terugbetaald, de nodige gelden zijn geconsigneerd of men heeft een schriftelijke bevestiging dat de schuldvordering niet meer voldaan dient te worden
3. de ontbinding en vereffening wordt met unanimiteit beslist
4. indien er een resterend actief is, wordt dit verdeeld onder de aandeelhouders
5. verslaggeving: verslag bestuursorgaan (voorstel tot ontbinding) + verslag bedrijfsrevisor of verslag externe accountant (over de staat van actief-passief)
Hoeveel kost een vereffenaar?
Een vereffening voor een CommV of een VOF in een ééndagsprocedure kost 561€ excl. BTW (in het jaar 2022).
Een vereffening voor een CommV of een VOF in 2 stappen kost 815€ (in het jaar 2022)
Voor een vereffening van een BV of NV dient een offerte bij de notaris gevraagd te worden.