Vergunning toeristisch logie

LeadService stelt uw dossier samen en dient de aanvraag voor de toeristische vergunning in.

Vergunning toeristisch logie

Als u in het Vlaamse Gewest een toeristisch logies wilt verhuren of uitbaten en dat aanbiedt aan de markt, moet u dat logies vooraf aanmelden of laten vergunnen. Logies in Brussel valt onder de regelgeving van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Brusselse toeristische bedrijven kunnen wel vrijwillig een vergunning aanvragen bij de dienst Toeristische Vergunningen. Die vergunde logies kunnen dan worden meegenomen in de promotie van Toerisme Vlaanderen.
Aanbieden op de toeristische markt moet ruim geïnterpreteerd worden. Het logies promoten of bekendmaken aan de buitenwereld, is voldoende (bijvoorbeeld via het internet, een advertentie, het prikbord van de supermarkt, flyers,…).

Er zijn vijf categorieën van toeristisch logies: hotels, openluchtrecreatieve terreinen (subcategorieën: campings, minicampings, kampeerautoterreinen, vakantieparken en verblijfparken), gastenkamerexploitaties, vakantiewoningen en vakantielogies.

 

Sinds 2017 is de verplichting van vergunning voor toeristische logies afgeschaft. Op heden bent u wel aanmeldingsplichtig en kunt u ook vrijwillig een erkenning aanvragen voor uw toeristisch logie. Van zodra u een toeristisch logie uitbaat, bent u wel onderworpen aan het logiesdecreet.

We spreken van een toeristisch logie wanneer u een overnachtingsmogelijkheid aanbiedt. U gaat dus niet per uur aanrekenen, maar wel per nacht.
Er zijn vijf categorieën van toeristisch logies:
1. Hotels
2. openluchtrecreatieve terreinen (subcategorieën: campings, minicampings, kampeerautoterreinen, vakantieparken en verblijfparken)
3. gastenkamerexploitaties
4. vakantiewoningen
5. vakantielogies

Vooraleer van start te gaan met de verhuur van een toeristisch logie, dient u ervoor te zorgen dat u in orde bent met:
- Dienst stedenbouw (is de functie van uw pand gelijkgestemd met de verhuring als toeristisch logie?).
- Brandveiligheidsvoorwaarden.
- Een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor de vakantiewoning én voor de uitbating.
- Een blanco strafregister als uitbater.

Voor een kamergbonden logie (maximum 5 kamers en maximum 12 slaapplaatsen) dient het brandveiligheidsattest bij Vinçotte aangevraagd te worden.
De aanvraag hiervan kan gebeuren door volgend formulier ingevuld door te mailen naar brandattest@vincotte.be:
https://www.vincotte.be/uploads/Aanvraag-brandattest-Vincotte-vzw-bijlage-2-v4.docx

Een aanmelding is vereist tot maximum 2 slaapkamers of maximum 8 personen. Bij meer dan 2 slaapkamers of meer dan 8 personen is een vergunning vereist.
Zowel de aanmelding als de vergunning gebeurt bij Toerisme Vlaanderen.

U dient rekening te houden met +/- 100 EURO (excl. 21% BTW) voor aflevering van het brandveiligheidsattest door Vinçotte.

Een brandveiligheidsattest wordt toegekend voor een periode van 5 jaar. Wanneer de einddatum dichterbij komt, vraagt u best 3 maanden voor de vervaldatum een nieuw brandveiligheidsattest aan.

De brandveiligheid van een toeristisch logie wordt gecontroleerd door Toerisme Vlaanderen. Bij een aanmelding is dit via een verklaring op eer, bij een erkenning is dit via een attest brandveiligheid dat aangevraagd moet worden bij Vinçotte.

Vanaf 1 juli 2022 is de verhuur van gemeubelde logies belastbaar zijn wanneer minstens een van volgende diensten wordt aangeboden:
• +fysiek onthaal van gasten;
• +dagelijks verschaffen van ontbijt;
• +terbeschikkingstelling met inbegrip van het (minstens eenmaal per week) vervangen van huishoudlinnen.

Een toerist maakt kosten voor de gemeente: straten en stranden moeten schoon gehouden worden en wegen moeten onderhouden worden. Deze extra kosten worden deels gerecupereerd via de toeristenbelasting die geïnd wordt via de uitbaters van de vakantieslogies.

Al vanaf verhuur van 1 kamer dient u dit te melden bij Toerisme Vlaanderen. Het is dus wettelijk niet toegestaan om te verhuren zonder vergunning. Zodra u uw logie verhuurt via bijvoorbeeld airbnb of booking, worden deze gegevens ook doorgegeven aan Toerisme Vlaanderen en zullen zij op de hoogte zijn van uw verhuring.

Raadpleeg hier het overzicht van onze diensten

Een zakenman die de statutaire zetel verplaatst naar een lege kamer. (verplaatsen)
Vennootschap

Maatschappelijke zetel verplaatsen

BTW eenheid aanvragen
BTW België

BTW eenheid aanvragen

Eori nummer belgie
Vergunningen aanvragen

Eori nummer België

Een groep zakenmensen die naast het woord opstarten ivm eenmanszaak oprichten
Eenmanszaak starten

Een eenmanszaak oprichten in België

Scroll naar boven

COLLECTIEVE SLUITING

Opgelet: ons kantoor is collectief gesloten en niet bereikbaar van 30 juli tot en met 7 augustus.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen aanbieden.